bg | ro | en |

Новини назад

Позиция на УС на във връзка с решението на Съвета на ЕС

19.12.2022

Управителният съвет на Българо-румънска търговско-промишлена палата вярва, че държавите в Европейския съюз са едно семейство. Като пълноправни участници в това семейство, България и Румъния, трябва да бъдат членове и на Шенгенското пространство.

Проблемите, които съществуват във всяка една страна, могат да бъдат преодолени в името на общото благо – сигурност в целия Европейски съюз. А ползите от членството на България и Румъния в Шенген са безспорни. Липсата на гранични проверки ще улесни свободното движение на хора и капитали. Това от своя страна ще бъде начин за по-бързото възстановяване от икономическа и социална криза.

Вече 20 години Българо-румънска палата работи за подобряване на бизнес средата в двете държави и изминатият път не беше лесен. Водим се от мотото „Преодоляваме граници, градим партньорства, подкрепяме успеха“, защото в днешно време поставянето на ограничения е напълно безсмислено, още повече пред държави, които са изпълнили всички критерии за пълноправно участие в Шенгенския клуб.

Въпреки разочарованието на хората и бизнеса в България и Румъния, ще работим още по-амбициозно, за да преодолеем според силите си все още съществуващите граници. И да докажем, че изградените партньорства подкрепят успеха.

 


Още по темата