bg | ro | en |

Новини назад

Влизането от Румъния в България ще е по нови правила

11.10.2021

От 13 октомври (сряда) Румъния минава в т.нар. „червена зона“ за България. В съответствие с действащите разпоредби, от Румъния в България ще се допускат само лица, които:

  • са български граждани, лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства;
  • са граждани на Европейския съюз, на Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария и граждани на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и членове на техните семейства;
  • попадат в някоя от останалите категории лица, предвидени в т. 4.3 от Заповед № РД-01-733 от 27.08.2021 г на министъра на здравеопазването.

Те ще се допускат на територията на България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване, едновременно с отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната. Децата на възраст от 12 до 18 години се допускат с отрицателен резултат PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната.

Хората, които при влизането си в страната покажат само един от документите, ще бъдат поставяни под карантина за срок от 10 дни. Тя може да отпадне, ако в рамките на 24 часа бъде представен отрицателен резултат от PCR тест.

Влизащите в страната български граждани, които не представят нито един от документите по т. 4.4 от Заповед № РД-01-733 се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.

Всички останали категории лица от Заповедта, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване, могат да влязат в страната само с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа и да останат под карантина за срок от 10 дни. Децата на възраст от 12 до 18 години, за които не бъде представен отрицателен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизане в страната, се поставят под карантина за срок от 10 дни.

На територията на България се допускат, без да е необходимо да представят документи за COVID-19 (независимо откъде пристигат), категориите лица, изброени в т. 5 от Заповед № РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването, в т.ч. водачи и стюарди на автобуси, извършващи международен превоз на пътници, водачи на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки при влизане на територията на Република България и др.

Подробна информация за режима на влизане в Република България, включително актуалните заповеди на министъра на здравеопазването, може да намерите тук: https://mfa.bg/bg/covid19map.


Още по темата

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/cpanel/ea-php70/root/usr/lib64/php/modules/raphf.so' - /opt/cpanel/ea-php70/root/usr/lib64/php/modules/raphf.so: cannot open shared object file: No such file or directory

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace:

File: /home/brccieu8/public_html/platform/common/core/Core_Exceptions.php
Line: 164
Function: include

File: /home/brccieu8/public_html/platform/common/core/Common.php
Line: 265
Function: show_php_error