bg | ro | en |

Споделен опит / успешни истории назад

Важно е винаги да имаш топла, редовна и постоянна връзка с отсрещния бизнес партньор

27.11.2019

Една българска фирма повече от 6 години успешно се развива на румънския пазар. „Екзотика“ ЕООД от гр. Бяла черква е основен доставчик на растения и продукти за грижа за растенията в няколко големи вериги магазини от типа „Направи си сам“ в България и Румъния.

Управителят на фирмата г-н Даню Ангелов споделя, че правилата на бизнеса в България и Румъния си приличат, а основната разлика произтича от това, че пазарът в северната ни съседка е значително по-голям. Не винаги работата с големи клиенти означава и по-големи приходи, показва опитът „Екзотика“, а за да си конкурентен в Румъния е  необходим сериозен управленски ресурс, повече усилия и поемането на риск, споделя г-н Ангелов.

Освен, че доставя растения за големите магазини за строителство и обзавеждане, „Екзотика” ЕООД отглежда около 300 декара овощни градини от вишни и череши с традиционни сортове, както и насаждения от малини, къпини и пипер.

От средата на 2018 година компанията има изградена инсталация за замразяване на плодове – череши, вишни и малини, а по индивидуална заявка се замразяват кайсии, сливи и ягоди в различни разфасовки. Клиенти са им шоколадови фабрики, производители на сладолед и консерви в България, но „Екзотика“ познават пътя за навлизането на румънския пазар и тепърва започват за пристъпват към него. Замразените плодове, които фирмата предлага са в опаковки от 2,5 до 20 кг, а новата линия, която лансира е CherryBerryMix.

Попитахме г-н Ангелов и г-жа Чорбаджиева какво е най-важното, което трябва да знаят тези, които се насочват към Румъния, за да представят продуктите и услугите си.

„Няма еднаква формула за всички, но сред най-важните неща са чисто човешки качествата като честност, откритост, толерантност, спокойствие, търпимост. Разбира се високо качество на продуктите, и естествено, добри цени.“

Ако има нещо, което биха променили в стратегията си за навлизане на румънския пазар от гледна точка на натрупания вече опит, казват, че биха останали така коректни, но още по-упорити и би им се искало да имат малко повече късмет.

А „формулата“ на дългосрочното партньорство с колеги от Румъния?

„Важно е винаги да имаш топла, редовна и постоянна връзка с отсрещния бизнес партньор“, категорични са от „Екзотика” ЕООД. И споделят, че са имали разминавания в комуникацията с румънските си колеги, но пък винаги чувството за хумор е изглаждало недоразуменията.


Още по темата