bg | ro | en |

Новини назад

Climate Change Summit в Букурещ

21.09.2022

На 4 и 5 октомври румънската столица Букурещ ще бъде домакин на Climate Change Summit 2022 - международна конференция за климата, която ще събере повече от 50 лектори и 500 участници. Първото издание на форума в Румъния ще се проведе в театър Одеон в Букурещ. Българо-румънска търговско-промишлена палата е официален партньор на събитието.

Изследователи, предприемачи и лидери, вземащи решения на национално и европейско ниво, както и иноватори от корпоративния свят и гражданското общество ще представят идеи за устойчиво бъдеще. Целта на Climate Change Summit е да отговори на климатичните предизвикателства на европейско и регионално ниво като се дискутират политиките в областта на климата, устойчивото финансиране и технологичните иновации.

Сред най-важните теми в дневния ред на първото издание на Climate Change Summit ще бъдат преходът към зелена икономика, устойчиво финансирането и инвестициите, дългосрочните решения в енергетиката, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост или как технологии като AI или Blockchain могат да се превърнат в инструменти за борба с последиците от изменението на климата.

Българо-румънска палата беше поканена като партньор заради работата си по проекти, свързани с декарбонизация на производствата в Европа.

  • SEIFA (Sustainable Energy Investing and Financing Activation) има за цел да насърчи частните дялови инвестиции в индустриални предприятия, които искат да намалят въглеродния си отпечатък. Основният акцент е върху финансирането на проекти в сферата на т.нар. индустриално дълбоко обновяване (реновиране на сграден фонд за повишаване на енергийната ефективност) и на енергийната инфраструктура и услуги.
  • Във фокуса на проекта STAGE (Sustainable Transition to the Agile and Green Enterprise) са индустриалните предприятия от Европа, като целта е да се улесни преходът им към „зелена икономика“ с консултантска помощ и конкретни услуги за достъп до финансиране. 2000 компании ще могат да се включат в проекта, а 100 от тях, избрани на конкурентен принцип, ще получат ваучери за директна финансова подкрепа.

През 2021 г. Европейският съюз предложи и се ангажира да намали емисиите на парникови газове с най-малко 55% и да постигне климатична неутралност до 2050 г., а повече от една трета от най-важните компании в Европа също предложиха целта за нетно нула до 2050 г. Но според проучване, актуализирано в началото на 2022 г. от ООН, много от ефектите на глобалното затопляне вече са необратими. Така през последните две години повече от 150 държави публикуваха обширни стратегии за ограничаване на въздействието върху околната среда и забавяне на темпото на изменението на климата.

Цялата информация за събитието е достъпна на climatechange-summit.org.


Още по темата