bg | ro | en |

Новини назад

В Букурещ ще има коледна украса, но коледен базар - не

20.11.2020

Кметът на Букурещ Никушор Дан съобщи, че коледни светлини в града ще има, но заради ковид мерките коледният базар няма да се състои. Тазгодишната украса на румънската столица е част от договор, подписан от предишната управа на стойност 1.8 милиона евро.

„Ще имаме светлини, дори повече, отколкото бих искал. Договорът за тях беше подписан за три зимни сезона, като тази година е последната от него.“, каза кметът в интервю за телевизия B1TV.

Коледният базар няма да се проведе заради пандемията, но дори обстановката да го позволяваше, той щеше да бъде организиран от частни субекти, спестявайки на общината каквито и да било разходи, обясни Дан.

Междувременно кметове на различните сектори на Букурещ са възприели различни подходи по въпроса за празничното осветление. Кметът на район 6 Сиприан Сиуку, заяви, че няма да поставя коледни светлини, защото по-скоро ще похарчи 500 000 евро за асфалтиране на улица или изграждане на детска градина. На свой ред кметът на район Кристиан Попеску Пиедоне каза, че няма да се откаже от украсата тази година и ще използва вече закупените светлини и орнаменти, без да купува нови.

Снимка: Дидо Илиев


Още по темата