bg | ro | en |

Новини назад

"Булмаркет" купува румънска жп компания за 17 млн. евро

03.10.2022

Българската "Булмаркет груп" купува румънска жп компания Vest Trans Rail. Сделката е за 17 млн. eвро, като предварителният договор вече е подписан. Това беше съобщено пред "Капитал" от създателя на групата Станко Станков, развиваща дейности в сферата на биогоривата и търговията с пропан-бутан.

Румънската компания държи към момента 5% пазарен дял. При финализирането на сделката "Булмаркет груп" ще придобие първоначално 80% от компанията, а останалите 20% догодина. Станков се надява сделката да мине до декември, като чакат одобрение от румънското КЗК.

Целта на придобивката е в рамките на 3 до 5 години българската група да държи 10% от жп пазара в северната съседка. Инвестициите на "Булмаркет груп" в жп сектора не спират дотам, като изчисленията показват, че от миналата година до края на 2023 г. те ще възлизат на 60 млн. евро.

Сделката на практика разширява жп бизнеса им в Румъния. Към момента русенската група вече има един жп оператор в Румъния, който започна работа през втората половина на 2021 г. - "Юнайтед рейлуейс", също част от "Булмаркет груп". Той разполага с 5 локомотива и 0.8-1% пазарен дял.

Сега се избира придобиване, тъй като това ще позволи по-бързо навлизане на пазара, а целта е в следващите 3 до 5 години общо двете компании да имат 10% от товарния жп сектор, обяснява Младен Станков, който ръководи "Булмаркет ДМ" и бизнеса, занимаващ се с търговията с минерални горива и логистичните операции.

Изборът пада на Vest Trans Rail, тъй като българската компания работи с тях и са партньори, като едновременно с това дружеството показва ефективност и добри резултати, казва Младен Станков. Компанията има 35 локомотива и около 400 вагона - за горива и генерални товари, като метали и цимент. Според фирмени бази данни приходите на Vest Trans Rail за 2021 г. са 17.5 млн. евро, а служителите 156. Според медийни публикации мажоритарният собственик на румънската компания Йон Гаресеану е преговарял за продажба на бизнеса и с полски кандидат през 2019 г.

Жп историята на "Булмаркет груп" започва от България. Местното дружество е "Булмаркет рейл карго" и в момента по изчисления на Младен Станков има 17-18% пазарен дял и се нарежда на второ място след държавните "БДЖ - Товарни превози".

Жп експанзията в района продължава и в Сърбия, където тази година е придобито жп дружество с лиценз, което обаче не е извършвало дейност, като за него се закупува подвижен състав.

Цялата статия на "Капитал", четете тук.


Още по темата