bg | ro | en |

Новини назад

БТА открива пресклуб в Букурещ

24.10.2022

Пресклубът на Българската телеграфна агенция ще заработи официално на 28 октомври (петък).

Същият ден в 18:30 ч. в Националната опера в Букурещ ще бъде показана и съвместната изложба на БТА и AGERPRES по повод 30-ата годишнина от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Румъния и България и 15-ата годишнина от присъединяването на двете държави към Европейския съюз.

В 30 снимки на 15 табла посетителите ще имат възможност да проследят стъпки от общия път на двете съседни държави към и в Европейското семейство.

“Заедно в Европа” е и мотото на гала-концерта на 28 октомври от 19:00 ч. в Букурещ под патронажа на президентите на Румъния Клаус Йоханис и на България Румен Радев.

Домакин отново е Националната опера в Букурещ, която ще събере на една сцена румънските солисти Симонида Луцеску (сопрано), Сорана Негря (мецоспорано), Лучиян Петрян (баритон) и Алин Стойка (бас) и българските оперни певци Таня Иванова (сопрано), Ана-Мария Спатарис (сопрано), Кристиян Христов (тенор) и Евгений Станимиров (бас).

Артистите от двете страни на река Дунав ще представят красотата на оперното изкуство под диригентството на маестро Йордан Камджалов. Гостите на Националната опера в Букурещ ще могат да се насладят на арии от оперите „Кармен“, „Риголето“, „Набуко“, „Травиата“, „Бохеми“, „Атила“, „Бал с маски“ и др.

БТА е медиен партньор на Българо-румънска търговско-промишлена палата.


Още по темата