bg | ro | en |

Споделен опит / успешни истории назад

Изградихме първо физическо присъствие в Румъния, а отскоро развиваме и онлайн магазин за нашите клиенти там

19.03.2021

Biotrade е български дермо-козметичен бранд, който повече от 25 години разработва качествени, високоефективни и иновативни продукти за грижа за кожата. Основните серии на марката са насочени към различни дерматологични проблеми – акне, хиперпигментация (тъмни петна), хиперхидроза (прекомерно изпотяване), себореен дерматит, атопична кожа (много суха кожа), алопеция (косопад).

Компанията се развива в синхрон с най-модерните тенденции в проучванията, производството и маркетирането на дермо-козметика. Високото качество на продуктите и успешният бизнес модел печелят доверието на нови партньори, с които брандът излиза в редица държави на международния пазар.

В последните 10 години biotrade успешно се реализира на пазара в Румъния. За разлика от повечето си конкуренти, които разчитат основно на работа с дистрибутори, компанията създава собствено представителство там, което се фокусира върху специфичните нужди на румънския пазар. Екип от медицински представители, специално обучени от лекар, работи активно с веригите аптеки, дерматолози от цялата страна и местния дистрибутор, с когото biotrade си партнира.

Евгения Найденова - съосновател на biotrade България – споделя, че румънският пазар е предизвикателен и много интересен, а потребителите са много по-отворени към това да опитват нови продукти и да са в крак с тенденциите. Благодарение на Националния Мениджър Бизнес развитие, който говори български и румънски еднакво добре, компанията си спестява една от типичните трудности, които срещат други български фирми – езиковата бариера. Откриването на правилния човек, който да движи бизнеса на чужда територия, е едно от най-големите предизвикателства при всяко навлизане на чужд пазар. А следващото е откриването на правилният партньор – дистрибутор.

Ключова стъпка при разработването на румънския пазар е и онлайн магазинът, който е изцяло на румънски език. Пускането на biotrade.ro съвпада с настъпването на Covid-19 кризата и обявяването на карантина в Румъния, но впоследствие това се оказва печеливш ход за компанията. Чрез сайта biotrade засилва онлайн присъствието си и продуктите достигат до по-широк кръг от масови потребители.

Към днешна дата бизнесът на Biotrade в Румъния е стабилен, а фирмата отчита сериозен ръст и добри резултати.

Най-трудната стъпка за нас през годините беше да намерим правилния партньор, за да стигнем до дистрибуторите и да договорим добри условия. Защото каквото и да говорим – една бутикова българска марка, колкото и да е амбициозна и конкурентноспособна, трудно би била взета сериозно, ако няма подходящ партньор. Откриването на правилния партньор там и договарянето на условията за дистрибуция на нас ни отне около 3 години . Това е тенденция, която се наблюдава не само при развитието на румънския пазар, а и при всеки външен пазар, към който дадена компания се насочва.“, казва Евгения Найденова.


Още по темата