bg | ro | en |

Споделен опит / успешни истории назад

Каква е разликата между българските и румънските служители?

08.07.2020

Пазарът на работна ръка в Румъния е много по-голям, предлагат се конкурентни заплати и това прави румънските служители по-капризни в сравнение с българите, споделя Велислава Ангелова – експерт с опит при наемането на служители в Румъния, а от скоро и част от екипа на Българо-румънска палата. В момента, в който работодателят не изпълнява част от договорните си отношения или обещания, служителят няма да се поколебае да напусне. Той е спокоен, че лесно би могъл да се премести в друга фирма.

Една от съществените разлики между българите и румънците е тази, че за румънския служител не е важно, дали за година и половина е сменил три фирми. Личното ми впечатление е, че българите предпочитат да „издържат“ на дадено работно място, дори да не са доволни напълно, за да оформят СВ-то си по-професионално и избягват да напускат работа преди да изтече една година от постъпването им в дадена фирма. От друга страна, румънският служител може да бъде лоялен, честен, коректен и да се отнесе сериозно към работния процес ако е доволен от условията и заплащането.

Как да изберете правилния човек, който да работи за Вас в Румъния?

Намирането на хора с български език в Румъния е дълга тема, по която може да се говори много. Съветът ми е винаги да подлагате знанията на човека, който кандидатства за позицията на тест чрез агенция за преводи или някой на когото имате доверие, за да се уверите, че езика, който твърди, че говори и знае (дали румънец за български или българин за румънски език) е книжовен и не е „разговорен“ такъв. Имайте предвид, че този човек ще е лицето на фирмата Ви и неспазването на етикеция, правопис, правоговор и правилен изказ с използване на точните думи, а не намиране на „подходящата“, прави голямо впечатление.

 


Още по темата