bg | ro | en |

Новини назад

BA Glass инвестира 150 милиона евро в Румъния

28.03.2023

Европейският производител на стъклени опаковки - BA Glass обяви, че ще инвестира 150 милиона евро в Румъния. Компанията ще инвестира общо над 1 милиард евро в 12-те си производствени предприятия в Европа (две от тях в България) през следващите 5 години, съобщава Ziarul Financiar.

Компанията, която е сред световните лидери в производството на стъклен амбалаж, навлезе в България с придобиването на дружеството "Дружба стъкларски заводи" АД. Така групата стана собственик на два завода - в София и Пловдив, като последният е най-големият производител на амбалаж в Югоизточна Европа.

През 2021-а и 2022 година BA Glass инвестира над 300 милиона евро в модернизирането на двата си завода в България. Около 60 милиона от средствата бяха вложени в нова пещ за стъклен амбалаж в София. Част от инвестицията включваше и поставянето на фотоволтаични панели върху покривите на съоръженията в България.

През 2022 година BA Glass, която е сред 10-те най-големи компании у нас, нае още 100 души в софийския си завод.

Двата български завода за амбалаж станаха собственост на португалската група през 2017 година, когато тя ги придоби от гръцкото дружество Yioula. Компанията e пета в света като производител на стъклен амбалаж. В Европа групата притежава 12 завода в 7 държави и има над 3,5 хил. служители, над 650 от които в България. Годишният ѝ оборот е над 950 милиона евро.

През 2016 година групата, контролирана от португалски инвеститори, стана мажоритарен акционер във фабриката за стъклени опаковки Stirom в Букурещ, преименувана на BA Glass Romania. От компанията вече обявиха инвестиции от почти 70 милиона евро в нова стъклена пещ и склад от 25 000 квадратни метра, който по-късно ще бъде разширен до капацитет от 55 000 квадратни метра.

Производствената листа на BA Glass включва буркани и бутилки за вино, бира, високоалкохолни и безалкохолни напитки, храни и други, като тя се изнасят за над 20 страни. Сред основните ѝ клиенти са гиганти като InBev, Heineken, Carlsberg, Coca-Cola, Pepsi Co. и други. Фабриката в Пловдив е най-големият производител на амбалаж в Югоизточна Европа.


Още по темата