Увеличение на трафика по Дунав мост 2

През изминалата 2017 г. е отчетен 18% ръст на трафика през Дунав мост 2 като по него са преминали почти 1 милион превозни средства. През настоящата година се очаква да се достигне бройката от 4 милиона превозни средства, преминали по моста от неговото построяване преди 5 години до сега. Според инж. Любомир Низамов, директор на съвместното българо-румънско дружество „Дунав мост Видин – Калафат“ АД, повишеният трафик се дължи на ремонта на главен път Е79 между Видин и Руженци, както и на изграждането на обходни пътища покрай Монтана и Враца.

Като цяло, най-натоварен е бил трафикът по моста през месеците юли, август и септември, което е свързано с летните отпуски. През тези месеци среднодневният трафик по моста е бил 3000 превозни средства. Специално за товарните автомобили най-активен е бил месец ноември, когато по моста са преминавали средно по 1600 товарни автомобили в двете посоки за денонощие.

За сравнение, трафикът по Дунав мост Русе-Гюргево към края на месец август 2017 г. е 1.37 млн. автомобила, което прави по малко над 5700 превозни средства на денонощие като от тях 2000 са само тежкотоварните превозни средства.

Освен повишеният трафик по мост Видин-Калафат, другата добра новина е че образуването на опашки от товарни автомобили на граничния пункт, който се намира на румънска територия, е сведено до минимум. Това е така поради две причини: добрата организация при извършване на проверки и факта, че граничните власти на двете държави са осигурили допълнителни смени.

Плащането на таксата за моста може да се извършва както в брой, така и с банкова карта.

   

healthy-at-work