Нова винетка ще се ползва по българските пътища от 2019 г.

Като част от електронните винетки, които ще влязат в сила от 1 януари догодина, шофьорите на леки автомобили ще могат да ползват уикенд винетки. По всяка вероятност те ще важат от петък на обяд до неделя в полунощ и ще бъдат с 5 лева по-евтини от седмичните винетки (10 лева за уикенд винетка и 15 лева за седмична). Валидността на новите електронни винетки ще е същата като на сегашните хартиени – 1 година, 3 месеца, 1 месец и 1 седмица (плюс гореспоменатата нова уикенд винетка).

Целта е от тази винетка да се възползват хора, които по-рядко ползват автомобилите си – няколко пъти годишно. За тях ще е по-изгодно да си закупят стикер само за определен уикенд, вместо да си взимат за година.

Тежкотоварните автомобили от своя страна ще се таксуват чрез тол система като се очаква тя да заработи през месец август 2019 г. Това гласи законопроект, който е внесен за обсъждане в Народното събрание. Предвижда се тол таксите да важат за камиони и автобуси и да се определят на база екологичната категория на машината. Старите винетки за тези превозни средства, независимо кога са закупени, ще важат до 15 август 2019 г. Все още не се знае със сигурност кои пътища ще бъдат обхванати от тол системата.

   

healthy-at-work