България и Румъния подписаха меморандум за двата нови моста над Дунав

Меморандум за разбирателство за извършване на проучвания за изграждане на нови мостови съоръжения на река Дунав, подписаха на 28.10.2014 г. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България Николина Ангелкова и заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Ливиу Драгнеа в Букурещ.

„Меморандумът ще постави основата не само на този общ проект – изграждането на два нови моста на река Дунав, но и ще създаде условия за подобряване на икономическия климат в Северна България“, каза министър Ангелкова. По думите й мостовете при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш ще подобрят връзката между Северна България и Южна Румъния и ще допринесат за привличане на инвестиции в региона. Вицепремиерът Ливиу Драгнеа допълни, че тези инфраструктурни обекти трябва да осигурят по-добро бъдеще на хората, като им дадат повече възможности за бизнес и предприемачество.

Според Николина Ангелкова бързината, с която бе подготвен и подписан Меморандумът показва волята и ангажираността на българското и румънското правителство за ускоряване на процеса за реализация на двата моста.

В рамките на еднодневното си посещение, министър Николина Ангелкова се срещна и с Йоан Рус, министър на транспорта на Румъния. Те се договориха в най-кратки срокове да се проведе първата среща на работната група за подготовката на проекта за двата моста на река Дунав. Николина Ангелкова и румънският й колега се обединиха около мнението, че двете страни трябва да работят в тясно сътрудничество и координация при подготовката на инфраструктурни транспортни проекти по Механизма за свързана Европа (Connecting Europe Facility).

По-късно днес министър Ангелкова се срещна и с румънския министър по еврофондовете Еуджен Теодорович, за да обсъдят сътрудничеството при подготовката и реализацията на проекти с европейско финансиране на територията на двете страни.

Източник на информацията и снимки: https://www.mtitc.government.bg 

 

   

healthy-at-work