Modern Buyer успешно проведе събитието Retail & HoReCa Distribution

Над 200 участника, 20 лектора и 18 партньора се събраха по време на третото издание на Retail & HoReCa Distribution, което се проведе в Букурещ на 22 март в хотел Crowne Plaza. Събитието бе организирано от Modern Buyer, член на Българо-румънска търговско-промишлена палата, и беше разделено на три панела – пленарни сесии, изложение, нетуъркинг.

Развитието на сектора на дистрибуцията през последните три години беше предмет на пленарните сесии от гледна точка на представянето на фирмите в отрасъла, перспективите за 2018 г. и с оглед на рисковите фактори в сектора на търговията на дребно – ХоРеКа и бързооборотните стоки. Също така беше обсъдена бизнес средата, както и други макроикономически показатели, от които компаниите трябва да започнат бюджетно планиране в краткосрочен и средносрочен план.

От финансова гледна точка 2018 г. беше очертана като година с много нестабилност за пазара на дребно, дистрибуцията и ХоРеКа сектора. Г-жа Камелия Малахов, данъчен директор в Делойт, разгледа многобройните законодателни промени, които оказват още по-голям натиск върху бизнес средата. Сред тях са разходите за финансиране, които ще бъдат предмет на други правила за приспадане на разходите и новите електронни касови апарати, които трябва да закупят търговците на дребно и се очаква да усложнят нещата още повече в бъдеще.

Оптимизмът на клиентите през 2017 г. доведе до значително увеличение на потреблението на бързооборотни потребителски стоки в Румъния, както и до „миграция на потребителите“ към премиум продукти за сметка на икономичните или частните марки. Модерната търговия е била основният двигател на пазарната среда на Румъния, но през 2017 г. се наблюдава и значителен ръст в традиционната търговия. В презентацията си г-жа Клаудия Ласкър, главен мениджър на групови сметки в Nielsen Romania, показа тези тенденции и посочи някои възможности за традиционните магазини. Тя представи информация, че се наблюдава увеличение от 9.3% в хранително-вкусовата промишленост, 5.2% увеличение на алкохолните напитки, 7% увеличение на безалкохолните напитки и др.

За да даде справедлива представа за динамичния и конкурентен румънски пазар, г-жа Мария Хурдук, мениджър на Modern Buyer, направи преглед на пазара за дистрибуция и представи „Наръчник за дистрибуторите в търговията на дребно и ХоРеКа сектора“.  Ръководството предоставя ключова информация за дистрибуторските компании като: ръст на оборота; лице за контакт (име и длъжност); видове канали за продажба, портфолио на продуктовите категории, партньори в сектора за бързооборотни стоки, складови помещения (брой, местоположение и вид на склада, областите, обхванати от всеки дистрибутор, обслужвани места за продажба).

Стратегически партньори на конференцията бяха Transart, Pall-Ex и Kamis. Събитието бе подкрепено и от следните партньори: Alexandrion, MIEPO, Lab Nutrition, Pirifan, INAQ, Groupama, Sole Mizo Romania, More Bio Commerce, Gristiren, Evozon, Total Technologies, Ocean Fish Apidava, Super Mercato, Meinfreight, AROBS Transilvania Software, FEPRA.

Доставчиците на решения и услуги за търговията на дребно, ХоРеКа сектора и бързооборотните стоки имаха възможност да се възползват от допълнителното промоционално пространство под формата на мини-изложение, което се проведе заедно с конференцията.

Събитието предложи възможности за участниците и за нетъуркинг с близо 200 професионални дистрибутори, доставчици на бързооборотни стоки, както и доставчици на решения и услуги за ритейл сектора.

Онлайн платформата Modern Buyer, която от 10 години активно работи на румънския пазар, е насочена към специалистите по продажби в областта на търговията на дребно, бързооборотните стоки, ХоРеКа сектора, ИТ индустрията и електронната търговия.

   

healthy-at-work