В Русе се проведе единствения по рода си инвестиционен форум

Българо-румънски инвестиционен форум, организиран в партньорство между Българо-румънска търговско промишлена палата и Русенската търговско-индустриална камара се проведе в Русе, в рамките на честванията по повод 60 години от официалното откриване на Дунав мост. Целта на форума беше да положи основите към изграждане на обща визия за развитие и представяне на конкурентните предимства, които предлага големият метрополисен регион, формиран от общините Русе, Гюргево и Букурещ, както и обединяване на усилията на трите общини за привличане на инвестиционен интерес и реализация на мащабни проекти.

Участници във форума бяха г-н Венцислав Калчев – Областен управител на Област Русе, проф. Васил Пенчев – Председател на ОбС – Русе, зам. посланникът на РБългария в Букурещ г-н Чавдар Димов, ръководителят на службата по търговско-икономическитре въпроси към посолството на РБългария в Букурещ г-н Бронислав Денев, г-н Страхил Карапчански – зам. кмет на Община Русе, г-н Марчел Октавиан Николаеску- зам. кмет на Община Букурещ, г-н Александру Владу – зам. кмет на Община Гюргево, ректорът на Русенски университет професор доктор Христо Белоев, представители на финансови институции, на чуждестранни и местни компании-инвеститори и др.

В рамките на първия панел на събитието презентации изнесоха представителите на трите общини, като представиха плановете си и визите за развитие, възможностите и преспективите за партньорство с оглед изграждане на обща трансгранична идентичност на региона.

Във втория панел беше представена гледната точка на инвеститорите – какви възможности виждат те в региона, какви са според тях неговите предимства, какво още трябва да се направи за привличане на инвеститорски интерес. В тази посока презентация изнесе г-жа Бояна Берки – партньор в международната юридическа компания „МакГрегор и партнерс“ с офиси в Букурещ и София.

С презентации във форума участваха и представители на един от най-крупните чуждестранни инвеститори в региона френската компания Монтюпе и един от най-големите български инвеститори – Булмаркет ДМ ООД.

Участниците се обединиха около идеята, че този форум е първият от серия инициативи, които ще бъдат проведени в партньорство между местната власт и бизнеса на трите общини с цел формиране и представяне на обща икономическа визия за развитие на разширения трансграничен регион Русе-Гюргево-Букурещ и изграждане на общ брандинг и реклама за привличане на инвеститорски интерес.

За повече информация:
тел.: 082/507 606, факс: 0886 897744,
ел. поща: info@brcci.eu

                          

                          

                         

                        

 

 

   

healthy-at-work