Ръст на продажбите на стоките за дълготрайна употреба в Румъния

Според проучване на ГФК Темакс продажбите в сегмента на дълготрайната употреба са се повишили с почти 8%, през първото тримесичие на 2014г. достигайки 386 мил.евро, най-висока регистрирана стойност за последните четири години.

Най-голямо увеличение от около 33% беше генерирана от сектора на телекомуникациите, който достигна 117 милиона евро, като по този начин държи титлата за най-голям сектор. Пазара на фотооборудване, ИТ и принтери, многофункционалните и консумативите са единствените, които регистрират спад, най-голям за пазара за фотоапарати (почти 40%).

Сегмента на смартфоните продължава да регистрира двуцифрени повишения, докато класическите мобилни телефони продължават да губят пазар.

Пазара на домашни потреби се е повишил с почти 11%. Двуцфрен ръст за категории като вградени домакински уреди, хладилници, фризери и перални спомогнаха достигането на 65 милиона евро за целия сектор.

В категория комфорт на дома, прахосмукачките задържаха стабилна позиция докато стойността на продажбите на ютии се повиши. Сектор електроника се повиши с 4%, с общи продажби от 61 милиона евро. Продажбите на телевизори с плосък екран регистрираха едноцифрено повишение, а видеоконзолите-двуцифрен ръст през първото тримесечие на 2014г, сравнено с предходната. Най-значителен спад се регистрира за пазара на мобилните компютри последвана от настолните компютри, мишките и уебкамерите.

В ИТ сектора, таблетите регистрираха увеличение, но като цяло намалението е с над 6%, в сравнение със същият период от 2013г.

   

healthy-at-work