Двойни стандарти при някои видове храни в Източна Европа спрямо Западна Европа

Някои хранителни продукти, продавани на румънския пазар, са различни като качество от сходни продукти, които се продават по магазините в Западна Европа. До това заключение стигнаха румънските власти след направен от тях анализ. Румънското министерство на земеделието, Агенцията по безопасност на храните и Националната агенция за защита на потребителите публикуваха резултатите от сравнението на 29 хранителни продукта, които се продават в румънските вериги магазини, с аналогични продукти, закупени от магазини в Германия, Холандия и Белгия. При 9 от тези продукти се вижда, че има разлика в съставките и калорийното съдържание. Част от изследваните продукти са пастет, консервирана риба и свинска наденица.

Румънският министър на земеделието Петре Дая потвърди, че от румънска страна ще се настоява пред Европейската Комисия да се създадат инструменти, с които по всяко време и във всяка една държава-членка на ЕС да бъдат оценявани такива двойни стандарти.

Други държави от Източна и Централна Европа също направиха свои собствени изследвания. Българската агенция за безопасност на храните проучи 31 продукта, които се продават под едно и също наименование както в България, така и в Западна Европа (за целта на изследването са били използвани продукти от Германия и Австрия). При 24 от тях етикетите са идентични, но при други 7 е имало разлики. Сред тях са били някои видове безалкохолни и енергийни напитки, натурални сокове и детски храни.

Прави се уточнението, че продуктите са безопасни и правилно етикирани, но просто не би трябвало да има разлика в етикетите на сходни продукти, продавани под една и съща марка и наименование.

Земеделският министър на България Румен Порожанов заяви, че чисто вкусовите качества при някои идентични продукти също се различават. Например вкусът на мляко в сиренето, продавано по магазините в Западна Европа, бил далеч по-ясно изразен от вкуса на същото сирене, продавано в български магазини.

Освен това министър Порожанов заяви, че е необяснима много по-високата цена на някои продукти в българските магазини. Определени млечни продукти се продават с 20% до 70% по-скъпо, отколкото в Западна Европа, а при някои видове детски пюрета разликата достига до 90-100%. Според министъра, такива разлики в цените не са логични и не могат да се обяснят единствено с транспортните разходи.

Чехия, Унгария и Словакия са другите държави, които разследват по-ниското качество на определени храни, продавани в техните страни, в сравнение с храните, продавани на запад.

   

healthy-at-work