Подписан е договор за изграждане на тол система в България

Агенция „Пътна инфраструктура“ подписа договор за изграждане на тол система с австрийската фирма „Капш телематик технолоджис България“, която спечели обществената поръчка с цена от 150 млн. евро.

Към настоящия момент България е единствената страна в ЕС, в която леките автомобили изнасят основната тежест за поддържането на пътната мрежа, тъй като приходите от винетки за леки коли превишава значително приходите, които се осигуряват от винетки за тежкотоварните превозни средства. Чрез тол-системата се цели да се обърне това съотношение като камионите започнат да се таксуват много повече (очаква се увеличение от около 6-7 пъти на приходите от такси за камиони), докато цените на винетките за леки автомобили няма да бъдат променяни.

Таксите по тол-системата ще бъдат плащани единствено от тежкотоварни превозни средства с максимална допустима маса над 3.5 тона (камиони, автобуси и т.н.). Заплащането ще става на обособени терминали като на тях ще има мобилни устройства, рамки за засичане на тежест, габарити и маршрут.

Всички останали моторни превозни средства ще закупуват електронна винетка, тоест вече няма да има стикер, който да се лепи на стъклото. Електронната винетка е електронно плащане, което е свързано с регистрационния номер на автомобила. Тя ще може да се заплаща на 500 електронни терминала, разположени в цяла България.

Към момента по задание, тол-системата трябва да обхваща 16 хил. км пътища, което би включвало всички магистрали, първокласни и второкласни пътища, както и по-голямата част от третокласните. Според министърът на Регионалното развитие и благоустройството обаче тол-системата по скоро ще включва 8000 км републикански пътища като няма да бъдат включени третокласните пътища.

Срокът за изпълнение на поръчката за изграждане на тол-система е 19 месеца, но още след 7 месеца трябва да е готова и да функционира началната версия на системата, тоест трябва да са изградени информационните центрове, терминалите за закупуване на винетки, мобилните устройства и цялата останала инфраструктура. Останалите 12 месеца ще бъдат за одит, оценки и коригиране. Плащането по тази система ще започне да се извършва от началото на другата година.

   

healthy-at-work