България – текстилната работилница на Европа

Според уебсайта на френският телевизионен и радио канал francetvinfo.fr, България е на път да се превърне във водеща държава в текстилната индустрия в Европа. Броя на хората, работещи в този отрасъл от икономиката, е над 30 000.

Водеща в текстилната индустрия е южната част на страната. Именно там се намират най-големите мощности за производство и обработване на текстил, от които се възползват водещи европейски компании, за да произвеждат част от продукцията си. Става въпрос за облекло от среден и висок клас.

Според френският канал, причината за това България да е на една от водещите позиции в Европа по производство на текстилни стоки, е евтината работна ръка. Дава се пример с един от най-големите заводи в страната, където дневно се произвеждат до 5000 артикула.

Българските стоки са конкурентни не само по качество, но и по цена, тъй като средната заплата на работниците е 230 евро, по-малко дори и от заплатите в същия сектор в Китай.

Дадена е примерна цена за определен вид артикули: един качествен панталон може да се произведе в България за 15 евро и после същия да бъде продаден за 150 евро във Франция.

   

healthy-at-work