България и Румъния без визов режим за Канада

България и Румъния оттеглят възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада, след като са получили писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017 година. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, съобщава БТА.

Той поясни, че вече има ясни гаранции от ЕК и от Съвета, че падането на визите за българи и румънци е незаобиколим фактор в търговското споразумение.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис каза в петък, че правителството му вече не блокира проблемното споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада, след като Букурещ постигна споразумение с Отава относно отмяна на визите за румънски граждани, предаде AFP.

По думите му Канада се е съгласила на отмяна на всички визови изисквания за румънски граждани от 1 декември 2017 г. Все пак, ако броят на незаконните имигранти премине дадено ниво, то Канада си запазва правото за временно възстановяване на визовия режим, допълни румънският лидер.

   

healthy-at-work