България и Румъния ще разработват три проекта за нов мост над р. Дунав

Три важни инфраструктурни проекта за нов мост над р. Дунав ще бъдат разработени от правителствата на България и Румъния, беше съобщено на съвместна пресконференция, която се проведе в резиденция „Евксиноград” във Варна на 3 октомври 2017 г. Проектите биха спомогнали за увеличение на транспортната свързаност между двете държави, като освен това биха били полезни и за ЕС. По тези причини, българския министър-председател Бойко Борисов и румънския му колега Михай Тудосе считат, че лесно ще успеят да привлекат инвестиции.

Първият проект е за нов мост над река Дунав при Русе. Построяването му би облекчило трафика между двете държави, който е доста натоварен. Вторият проект е за мост между Никопол и Турну Мъгуреле. По предварителни планове се смята там да се направят мост, жп линия и високоскоростен път. Третото местоположение, което се обсъжда, е Силистра-Кълъраш. Румънският премиер даде идея и за изграждането на магистрала между Констанца, Варна и Бургас, която ще е с дължина от над 200 км.

Румънският премиер е категоричен, че инфраструктурата трябва да отговаря на реалните нужди на държавите, а не да бъде самоцел. Според него проектите ще направят България и Румъния по конкурентоспособни в Европа и ще предоставят добра възможност за привличане на инвестиции. Той също така смята, че разговорите на правителствено ниво между България и Румъния трябва да станат ежемесечни, особено като се има предвид близостта между двете държави.

Освен обявяването на общи инфраструктурни проекти, двамата премиери подписаха и пет междудържавни споразумения, сред които споразумение за достъп на кораби, нуждаещи се от помощ, за аварийна доставка на електроенергия при нужда и др.

По-рано същия ден двамата премиери участваха в откриването на новия ГКПП Кайнарджа-Липница. Проектът е финансиран с 6 милиона евро по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния  2007-2013 г. От българската страна е изграден 17 км път, който свързва нашата територия с румънския общински център Липница.

   

healthy-at-work