Букурещ е на път да стане технологичен център на Балканите

Румънската столица е все по-атрактивно място за работа не само за румънски, но и за чуждестранни IT специалисти. Градът съчетава високите заплати в сектора с ниски разходи за живот и високоскоростен интернет.

Специалистите по информационни технологии печелят около пет пъти повече от средната заплата за страната. Началната заплата на младши разработчик е около 700 евро, а заплатата на старши специалистите може да достигне до 3500 евро. Определена заплата в Букурещ е равностойна на приблизително три пъти по-голяма заплата в Лондон като се вземат предвид наемите в двата града, както и разходите за живот като цяло. Наемът на апартамент с една спалня в близост до центъра на града е около 350 евро на месец, което е доста по-евтино от цените в Западна Европа.

В Букурещ също така имат офиси много от водещите технологични компании – IBM, Microsoft, Oracle, EA и Adobe са само част от имената на фирми от IT сектора, които се намират в града.

Румънската столица има и традиции с провеждането на различни IT форуми. Там всяка година се провежда една от най-големите конференции по киберсигурност – DefCamp. Друга ежегодна конференция е How To Web, на която се срещат големи фирми, инвеститори и почитатели на технологията. Организират се и различни мероприятия за разработчици и дизайнери, където се обсъждат нови потенциални проекти за сътрудничество и се обменят разнообразни идеи. Такива събития са TechHub, ImpactHub и ConnectHub.

Като цяло, технологичният сектор в Румъния е втория най-важен в икономиката на страната, след автомобилостроенето, и съставлява приблизително 6% от БВП.

   

healthy-at-work