В Букурещ се проведе Българо-румънски бизнес форум

На 29.06.2017 г. в Букурещ се проведе Българо-румънски бизнес форум, на който участие взеха над 100 български и румънски организации, сред които беше и Българо-румънската търговско промишлена палата. Събитието бе организирано от Румънската търговско промишлена палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България. Целта на мероприятието бе заздравяването на връзките и бизнес отношенията между България и Румъния.

Участие взеха много лица, част от които бяха българският президент г-н Румен Радев, румънският президент г-н Клаус Йоханис, г-н Васил Велев – председател на Управителния съвет на АИКБ (съорганизатор на събитието), г-н Стамен Янев – Изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, г-н Ивайло Маринов – първи секретар и ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси към българското посолство в Букурещ, г-н Росен Русев – член на Контролния съвет на БРТПП и почетен гражданин на Плоещ, както и много други високопоставени личности.

Обръщения към присъстващите направиха двамата президенти. Румънският президент заяви интереса на Румъния към българското машиностроене и туризъм като същевременно заяви, че България може да се възползва от румънския опит в IT сектора. Българският президент от своя страна говори за икономическите показатели на България и заяви, че се прави всичко възможно страната да се превърне в привлекателна за инвестиции дестинация. Също така беше спомената стратегията на ЕС за Дунавския регион и съвместните проекти между Румъния и България относно развитието на реката – строежи на нови мостове, модернизиране на пристанища и т.н. В тази област е и един от проектите, по който в момента работи БРТПП.

Бяха изнесени и презентации за развитието на бизнес средата в двете държави, като от българска страна това беше направено от г-н Стамен Янев – председател на Управителния съвет на АИКБ, а от румънска страна – от InvestRomania.

Планира се и още една среща – този път в София, на която по-подробно да се обсъдят най-често възникващите проблеми по изпълнението на различни общи проекти и да се достигне до съгласувани решения.

   

healthy-at-work