Румъния е заплашена от блокиране на 7 млрд. евро от ЕС

Румъния е заплашена от спиране на парите от Европейския съюз, пише румънският вестник „Гъндул“, цитиран от БТА. Според изданието Европейската комисия ще блокира две програми от 7 милиарда евро.

Вестникът съобщава, че ЕК ще започне предварителна процедура за спиране на средствата по още две секторни оперативни програми – „Транспорт“ и „Конкурентоспособност“, като официалното съобщение за това се очаква да бъде направено от еврокомисаря за регионалното развитие Йоханес Хаан в скоро време. Хаан може да посети България и Румъния тази седмица по повод завършването на Дунав мост II.

Причината за това решение, за което румънските власти са били уведомени през септември, са недостатъците, установени по време на извършения одит, и по-специално злоупотребите, посочиха дипломатически източници.

Вестникът напомня, че в началото на август бяха спрени плащанията по оперативната секторна програма „Развитие на човешките ресурси“.

След започването на предварителния механизъм за блокиране на плащанията властите в Букурещ са задължени да приложат в срок от два месеца препоръките на ЕK за отстраняване на недостатъците. Ако това не се случи, фондовете се спират, отбелязва „Гъндул“.

   

healthy-at-work