Пазарът на недвижими имоти в България се съживява

България е сред четирите европейски държави, в които през миналата година е отчетен ръст на сделките с жилища, според експертите от консултантската компания ЕРА, която оперира на пазара на имоти в 14 европейски страни.

Данните на компанията сочат, че през миналата година сключените сделки в София, Варна и Бургас са нараснали с 43% спрямо 2012 г.

Съживяването на търсенето на жилища според тях се определя от по-ниските цени, както и понижението по лихвите на ипотечните кредити. Въпреки подобрението при лихвите по ипотеките обаче България е сред държавите с най-високи лихвени нива и най-висок общ разход за обслужването на ипотеките – 6-7 % у нас, докато средните лихвени нива в Европа се движат около 4 %. Цените на жилищата на квадратен метър у нас обаче са най-ниски в цяла Европа.

В годините на кризата България е била една от страните с най-рязък спад на броя на сделките с жилища, но миналата година показва обрат и покупко-продажбите на жилища са започнали да нарастват. През миналата година броят на сделките на българския пазар е бил най-висок за последните четири години, според наблюденията на експертите.

От компанията очакват тази година също да има ръст на сделките с жилищни имоти на фона на засиленото търсене не само от страна на купувачите на първи дом, но и на имоти за инвестиция.

   

healthy-at-work