България е рай за румънските туристи вече 7 поредни години

Вече 7 поредни години румънците са най-многобройните туристи по българските курорти и тази тенденция ще се запази. За периода от януари до ноември 2013 Румъния отново води в ТОП 5 на чуждестранните туристи в България с 880 048 туристи, следвани от 876 483 гърци, 673 205 германци, 666 561 руснаци и 366 760 македонци.

Според официалните данни на Националния статистически институт и Министерството на икономиката след влизането на България в Европейския съюз румънците са най-многобройните туристи, идващи на екскурзии и почивки в страната за всяка една от годините досега, като обикновено броят им се движи около 1 млн. Голяма част от тях се насочват към курортите по Северното Черноморие, но от 2010 г. има по-осезаемо тяхно присъствие и на юг – предимно Слънчев бряг, както и в някои от ски курортите. Румънците са и най-многобройни чуждестранни гости, които посещават градове, развиващи културен туризъм, като Велико Търново например. Според хотелиерите румънците пътуват до България предимно индивидуално и със собствен транспорт и избират настаняване във висококатегорийните хотели.

Откриването на моста над река Дунав при Видин-Калафат скъси пътя на румънските граждани от централната част на Румъния, пътуващи за ски-курорта Банско и много румънски скиори предпочитат тази зима да отидат там, вместо в предпочитаните от северните ни съседи австрийски курорти, където обаче е и по-скъпо.

На румънския туристически пазар България се конкурира основно с Гърция, Турция и Испания.

   

healthy-at-work